Bröllopsfoto

Bröllopsfoto: så funkar det

En tid innan den stora dagen vill jag träffa det blivande brudparet för att prata igenom vilka förväntningar ni, och jag, har på dagen och vad vi kan vänta oss. Eller med ett annat ord, ett "taktiksnack".

Saker som jag brukar fråga brudparen om är om de redan har en bildidé, eller om de har en favoritplats de gärna vill bli fotograferade på.

Ibland har brudparen det, ibland inte. Om man tillhör den senare kategorin skall man inte bli stressad. Sådant löser sig alltid. Med inställningen att man skall passa på att njuta och ha roligt, blir slutresultatet bra.

Och apropå att njuta: en del av oss gillar att stå framför kameran medan andra, som jag själv, inte är så hemskt road av det, men med duktiga fotografer som kan ljussätta dig, så blir även den motvillige övertygad om att tycka att det är rätt okej att bli fotograferad (även om man inte måste älska det).

Jag har oftast en assistent med mig, och det rekommenderas att ni också har någon som är behjälplig med alla tänkbara och mindre tänkbara praktiska spörsmål som kan dyka upp.

När vi skall till att fotografera är det bra om vi är så få som möjligt direkt intill oss. Detta för att vi skall kunna hitta vår egen "situation" eller "bubbla". Av det skälet, brukar jag också tillägga, är det bara jag som fotograferar och ingen annan av bröllopsgästerna som kanske gärna vill ta en egen bild...

Pris och villkor

Mitt grundpaket för bröllopsfotografering kostar 4500 kronor, och i det ingår: vigsel, gratulationer, diverse gruppbilder (släkt, etc), porträtt på brudparet, bruden och brudgummen.

Ni får samtliga bilder (högupplösta, för skärm och för utskrift). De bästa bilderna har jag redigerat extra.

Vill man ha mig på plats även till förberedelserna innan själva vigseln och/eller kanske under festen, hör av dig så får vi resonera hur många timmar det kommer att röra sig om.

Mer om betalning och bildleverans tar vi när vi är överens om uppdraget.

Varför skall man anlita en fotograf?

Nu för tiden är det ju fler och fler som har systemkameror och då ligger det nära till hands att fråga en bekant eller kompis att ta bilderna. Det är ju både billigare och enklare än att kontakta en fotograf.

Hur bra det resonemanget än kan låta vill jag påstå att man lurar sig själv, och jag skall ge några skäl.

Det främsta skälet till att ge uppdraget till en fotograf är att ni får en person vars ENDA uppgift är att tänka på att ta så bra bilder som möjligt på er. Det är också det enda skälet till att den personen överhuvudtaget är på ert bröllop.

Det är alltså ingen kompis som kanske inte ens vill men inte har kunnat tacka nej (sådant förekommer också). Tänk gärna på vilken press det är på en kompis/bekant att ta bilder på er. Den personen kommer att ha svårt att uppskatta högtidsdagen och festen.

Att det är en fotograf ni har tecknat avtal med gör att ni lättare kan ställa krav. En professionell fotograf har, och tar, ansvar för hela kedjan i processen.

Hur var det med priset då? Ja, först och främst skall man inte låta priset avgöra utan man bör titta på fotografens bilder och kanske gärna prata med denne för att bilda sig en uppfattning om hen är något för er. Sedan, det är klart, finns det namnkunniga fotografer som tar femsiffriga belopp, men där befinner inte jag mig (inte än iallafall ;)).

Copyright © All Rights Reserved